home

FOTO'S

NIEUWS

PUBLICITEIT

    follow me on Twitter

    FOTO'S
    Klik op de foto's voor een vergroting

     

    foto: Caroline Grijsen foto: Caroline Grijsen

    foto: Caroline Grijsen

    FOTO'S

    NIEUWS

    PUBLICITEIT

    NIEUWS

    Project 11 presents HighStreet i.s.m. Willem van Ekeren
    Een interdisciplinair project met euritmietheater, dans, muziek en poëzie.

    24 Oktober 2012 – Amsterdam
    27 oktober 2012 – Den Haag

    If the street could talk… what would it tell you?

    HighStreet gaat over de uiterlijke schijn van professionaliteit versus de
    innerlijke realiteit van het individu belicht door het schijnsel van een
    lantarenpaal.
    In de setting van de winkelstraat brengt Project 11 met HighStreet de
    ongemakkelijkheid van het ontmoeten op charmante en humoristische wijze.
    Het is een interdisciplinair project met teksten van Charles Bukowski en
    composities van J.S Bach (Bach-Bukowski door Willem van Ekeren).

    Regie: Gia van den Akker
    Muziek: Willem van Ekeren en Marian Masik (trombone)
    Dans / euritmie: Shino Saegusa, Christine Jäger en Martje Brandsma.

     

    Willem is al weer maanden bezig met 9 nieuwe BB-songs en is deze zomer van 2010 hard bezig om ze bühnefähig te krijgen. Dit zal de laatste serie worden, waardoor het totaal op 31 komt! bright red car prelude in D groot (deel II), no sale prelude in F groot (deel II), crime and punishment fuga in G groot (deel I), a good job fuga in Cis groot (deel I), cut while shaving prelude in fis klein (deel I), my uncle Jack prelude in F groot (deel II), classical music and me fuga in g klein (deel II), the open canvas prelude in d klein (deel I) en the man with the beautiful eyes prelude in Fis groot (deel II).

     

    Het nieuwe album Walking and living through this is uit! Verkrijgbaar in de goed gesorteerde platenzaak en via deze website. Wereldwijde distributie

     

    Er is meer dan 20.000 keer naar een Bach-Bukowski filmpje gekeken op YouTube!

     

    Op woensdag 12 november 2008 was Willem de muzikale gast tijdens De Wereld Draait Door! TV, eerst een interview en daarna een minuutje Charles the Lion-Hearted. Voor het hele stuk kijk op uitzending gemist

     

    Eindelijk weer eens nieuwe foto's op de site. Van de tv-uitzending De wereld draait door (voor en achter de schermen) (kijk bij foto's)

     

    In het Cultureel Supplement van het NRC/Handelsblad van 10 oktober staat een recensie van de CD Triple: 4 van de 5 bolletjes(zie publiciteit).

     

    Eindelijk weer eens een recensie van een concert in Nederland! In het Parool van 24 september wordt Willem geloofd voor zijn optreden dat staat als een huis (zie publiciteit).

     

    Ja, er zijn dus NIEUWE BACH-BUKOWSKI SONGS!

    Inmiddels is ook de 3-song-cd TRIPLE klaar. Vanaf 15 september in de winkel en te bestellen via de website!
    met
    Charles the Lion-Hearted prelude in E groot
    nirvana prelude in b klein
    this prelude in bes klein

     

    De 15e nieuwsbrief van het duitse Bukowski gezelschap is hier te vinden (ook als pdf).

     

    Van de Bach-Bukowski concerten die Willem van Ekeren in Praag heeft gegeven zijn wat beeldopnames gemaakt. We willen die graag met jullie delen -om de zomer door te komen ;) (zie video) Veel plezier ermee enne....... klik er maar lekker op los, vergeet ook niet de video's te delen met jullie achterban!.

     

    Net teruggekeerd van het Prague Fringe Festival 2008. We brengen naast mooie herinneringen aan een enthousiast publiek met zelfs twee Nederlandse fans die speciaal voor Bach-Bukowski nu naar Praag waren gekomen ook een paar mooie recensies mee (zie publiciteit).

     

    Bij de Bach-Bukowski concerten zijn nu ook de 9 nieuwe Bach-Bukowski songs te horen! (zie de agenda).

     

    Bij de eerste try-out was iemand van Vrij Nederland aanwezig, hetgeen leidde tot een artikeltje in dat blad onder de titel 'Trippen met Bach en Bukowski; Het wonderkind en de dronkaard' (zie publiciteit).

     

    Op zondag 16 september was Willem te horen bij Radio West. Hij was een soort "zomergast" in het programma Hot Talk. (Niet alleen voor mensen uit de regio Den Haag, want de anderen, en degenen die het hebben gemist of nogmaals willen beluisteren kunnen het programma via internet beluisteren: http://radio.westonline.nl/programmamakers_radio/hot_talk.) Gedurende twee uur in gesprek met Paul Waaijers leidde Willem u langs zijn muzikale paden. Natuurlijk was er ook veel muziek te beluisteren; zo begon het programma met een aantal bekende BB-songs, toen was er aandacht voor "De Liederlijke Liederen" die Willem met Theo van Gogh maakte. In het tweede uur kon u luisteren naar Willems cd For The Rich (van zijn band Beatty AcqueMAI), en ..... naar een aantal live gespeelde nieuwe BB-songs (wereldprimeur!) Tijdens het programma ook wat andere muziek die Willem graag met u wil delen. Hij heeft wat verrassingen voor u in petto!

     

    In het Jaarboek van het Bukowski Gesellschaft staat het volgende interview: The basics of BUK & BACH
    An interview with Bach-Bukowski man Willem van Ekeren, in which he reveals he just wants to enjoy himself, with this non-western approach to music, closer to the wounds, more crying; being sucked into the black holes of Bach.

     

    In de zomer van 2006 is de eerste Bach-Bukowski DVD uitgekomen. Mensen die geïnteresseerd zijn een voorstelling te boeken en een indruk van Bach-Bukowski willen krijgen kunnen deze demo DVD aanvragen. Voor alle anderen: De DVD bestaat uit het materiaal van de televisie-uitzending van het VPRO-programma Vrije Geluiden, en die is te zien en te downloaden via internet. Dit is het hele item met 3 live songs, een interview, geluidsfragmenten van Willems eerste cd en van Bukowski en unieke beelden van een jonge Theo van Gogh en een jonge Willem. Voor alle onderdelen los (en binnenkort ook het interview met engelse ondertiteling) zie FILM.

     

    Bij de links op deze website staat een nieuwe interessante link voor Bukowski, met daarin o.a. een goed overzicht van zijn leven.

     

    Het eerste echte schoolconcert is een feit! Op 13 oktober is Bach-Bukowski uitgevoerd voor de leerlingen Engels van 5 VWO van SG Twickel in Hengelo! Ook de sectie Muziek is geïnteresseerd. WIE VOLGT? Informatie (lesmateriaal, kosten e.d.) via de website op te vragen.

     

    In 2006 heeft de UK Bach-Bukowski premiere plaatsgevonden als onderdeel van het allergrootste festival ter wereld: het Edinburgh Fringe Festival. Het was een boeiende ervaring en de concerten hebben meer dan festival-gemiddeld publiek getrokken. We hebben heel wat geleerd m.b.t. de specifieke PR die bij zo'n megafestival hoort en volgend jaar hopen we onze ervaring in de praktijk te kunnen gebruiken.

     

    Voor wie de televisie-uitzending van het VPRO-programma Vrije Geluiden gemist heeft, of het nog eens wil zien: druk hier. Dit is het hele item met 3 live songs, een interview, geluidsfragmenten van Willems eerste cd en van Bukowski en unieke beelden van een jonge Theo van Gogh en een jonge Willem. Voor alle onderdelen los (en binnenkort ook het interview met engelse ondertiteling zie FILM).

     

    Onlangs werden we geattendeerd op twee voor Bach-Bukowski wel erg toepasselijk citaten van Bukowski. Het eerste uit een brief van hem aan Howard Fredrics (van 30 nov.1991), uit de brievenbundel "Reach for the Sun":
    "I always write while listening to classical music and now maybe the music that goes into the poem is coming out again. Strange. Especially since I prefer to keep my writing close to the bone - like Bach."
    Howard Fredrics was muziekstudent aan de universiteit van Texas en had voor zijn afstuderen enkele gedichten van Bukowski op muziek gezet en dat op een bandje aan Bukowski gestuurd. Toen hij deze brief schreef had Bukowski de muziek nog niet gehoord.
    Het tweede citaat uit de dichtbundel "The Flash of lightning behind the mountain", pag. 234:
    "writing is all I know how to do and
    I much prefer the music of great classical
    Composers so
    I allways listen to them while I'm typing
    (and when I finally write a good poem
    I'm sure they have much to do with it)."

     

    Op veler verzoek is nu ook het Bach-Bukowski T-shirt te koop. In de maten: small, medium, large, x-large en xx-large. Te verkrijgen bij concerten en via de website.

     

    De teksten van alle voor de eerste serie van Bach-Bukowski gebruikte gedichten staan op deze site. Ze zijn te vinden via doorklikken op de pagina's bach-bukowski en muziek.

     

    Wij zijn op zoek naar winkels in Duitsland (speciaal ook in Berlijn) die de Bach-Bukowski cd willen verkopen Uw tips zijn van harte welkom. Denk niet alleen aan muziekwinkels, maar ook aan boekhandels.

     

    De nieuwsbrief van het duitse Bukowski gezelschap van november 2004 is hier te vinden. Hierin onder meer een verslag van het 1e literaire Bukowski festival, met daarbij de Duitsland premiere van Bach-Bukowski.

     

    In het oktobernummer van "De Cultuurbarbaar", het cultuurmagazine van OCW, staat een oproep ons verder te helpen met ons wereldwijde netwerk om de bekendheid van Bach-Bukowski te vergroten. Alle bruikbare ideeën zijn welkom!

     

    Tijdens het 6e internationale Charles Bukowski Symposium dat van 13-15 augustus in Andernach (geboorteplaats van Bukowski) is gehouden heeft de premiere voor Duitsland plaatsgevonden van Bach-Bukowski, alsook de cd-presentatie. Het publiek was waanzinnig enthousiast. Het zal niet het laatste zijn dat ze in Duitsland van Bach-Bukowski horen, er zijn al ideeën voor meer concerten. Het Charles Bukowski Gesellschaft heeft goed werk verzet met de organisatie van het symposium, een mooi, gevarieerd programma. Voor Bukowski-fans is het bekijken van hun website de moeite waard: www.bukowski-gesellschaft.de. Het lidmaatschap is maar 25 Euro per jaar!

     

    De Duitse versie van de website staat op het net. Tips voor links en andere contacten in Duitsland en Oostenrijk: van harte welkom!

     
    Bij de Bach-Bukowski concerten zijn tekstboekjes te koop met daarin de gedichten die Willem zingt. Het gaat om 13 gedichten uit de bundel 'The last night of the earth poems' van Charles Bukowski.
     
    Er staan geluidsfragmenten van Bach-Bukowski op de website
     
    De cd Bach-Bukowski is verkrijgbaar bij concerten en via de website, ook met online betaling (dit gaat via Plato).
    Verder is de cd te koop in enkele winkels in diverse steden: (zie links: verkooppunten).
     
    Willem heeft een electrische piano en kan dus ook optreden op plaatsen waar geen vleugel/piano is of kan komen.
     
    We proberen de cd in dagbladen en tijdschriften besproken te krijgen.
     
    Bij concerten ligt een gastenboek.
     
    WE ZIJN NOG STEEDS DRUK BEZIG CONCERTEN TE PROGRAMMEREN, WE KRIJGEN GRAAG TIPS EN ADVIEZEN!

    FOTO'S

    NIEUWS

    PUBLICITEIT

    RECENSIES / PUBLICITEIT

    Voor het volledige artikel of de weblink: klik op de blauwe titels

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Nederlands Dagblad, 18 juni 2010, Johan Bakker, waardering 3 bolletjes

    „......Vooral in de langzame stukken werkt de combinatie van licht wanhopige teksten en ingehouden ontroering van Bach's muziek nog altijd goed....."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Jazzism, juni 2010, Coen de Jonge, waardering 3 sterren

    „......wie dit avontuur meerdere keren op zich laat inwerken ontdekt wel degelijk schoonheid. Als achtergrondmuziek is dit album totaal ongeschikt. Maar dat is op een bepaalde manier ook weer een pluspunt."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Het Parool, 13 mei 2010, Jos Bloemkolk, waardering 3 sterren

    „.... Het blijft fenomenaal dat de tamelijk rauwe Bukowskiteksten, met dwergen die te veel goedkope bourbon hebben gedronken en stieren die zorgvuldig worden gefokt door de matadoren, kunnen samengaan met het harmonieuze universum van Bach. Dat kunnen ze, omdat ze hun helderheid gemeen hebben. Van Ekeren is ook nu weer op dreef."

    luisterfragment
    The Bluebird
    Weblog, 13 mei 2010, Hanneke Groenteman

    „.... Dit is The Bluebird, door Willem van Ekeren. Dat wil zeggen: muziek van Bach (prelude in g sharp minor), tekst Charles Bukowski, door Van Ekeren, net als op zijn eerste cd, op wonderschone wijze en met doorleefde blues-stem in elkaar gevlochten...."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Leeuwarder Courant, 6 mei 2010, Rudolf Nammensma

    „.... Het heeft iets stoers, iets eigens, maar iemand die beweert dat er een kitsch-achtig trekje aan zit kan ik ook geen ongelijk geven..... de muziek is hier meer dan een muzikale omlijsting: het is de bedding waar de teksten als het ware overheen stromen, met de rust en regelmaat waartoe Bach dwingt. Heel bijzonder."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Jazzflits 137 (pagina 14), 3 mei 2010, Hessel Fluitman

    „.... De opnieuw vastgelegde gedichten hebben een iets lichtere toets gekregen dan 7 of 3 jaar terug. Dat is het resultaat van jaren optreden met de gedichten. De combinatie is echt wonderbaarlijk en opnieuw fascinerend. Hier raken de extremen elkaar. Je komt tot de ontdekking dat ze elkaar verrijken en verlichten. Deze muziek is absoluut een must voor liefhebbers van Tom Waits, maar ook bijvoorbeeld liefhebbers van de 'Juliet Letters' van Elvis Costello zullen geraakt worden."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    NRC Handelsblad, 16 april 2010, Pieter Steinz, waardering 3 bolletjes

    „Het idee is zó absurd dat het bijna briljant wordt....... Van Ekeren is een Tom Waits-achtige performer naar wie het prettig luisteren is....."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    Platomania 266 (pagina 14), 1 april 2010, Albert Jonker, waardering 7,5

    „.... met Van Ekeren's interventie van bluesy vocalen en bijbehorend pianospel wordt de kloof tussen pop en klassiek vernuftig gedicht op zeldzame maar trèffende wijze."

    cd-recensie Walking and living through this
    Bach-Bukowski
    internet, moorsmagazine

    „.... Ongewoon, en in eerste instantie wat onwennig, maar waanzinnig goed."

    inleiding cd presentatie
    Bach-Bukowski
    speech in het Bimhuis, 29-3-2010, Henk Bernlef

    „.... De licht klagende toon van zijn voordracht, nooit sentimenteel, maar geheel in de traditie van de blues, past op een of andere manier goed bij de ingehouden ontroering die van de muziek uitgaat. Het samengaan van Bukowski’s gedichten en de muziek van Bach werkt onverwacht effectief...."

    Hot Talk radio
    Hot Talk met Paul Waayers
    radio-uitzending terugluisteren, 28-3-2010, 1e uur, 2e uur

    Veel Bach-Bukowski en verder muziek uit de platenkoffer van Willem van Ekeren

    Haags Poppodium radio
    Haags Poppodium met Gerard van den IJssel
    radio-uitzending terugluisteren, 28-3-2010

    Op 32.45 minuten interview met Willem van Ekeren en de BB-song

    recensie
    Van Ekeren knoopt Bach aan de dichter Bukowski
    NRC/Handelsblad, 10-10-08, Kester Freriks

    4 van de 5 bolletjes
    .... 3 imponerende liederen........ Moeiteloos combineert Van Ekeren Bach met de dichter van de stadsjungle."

    recensie
    Bachs blues onder lekke band op de snelweg
    Het Parool, 24-9-08, Curt Simons

    „... Van Ekeren zingt tijdens de voorstelling de nummers met een rauwe stem waar de blues vanaf spat. De begenadigde pianist speelt echter op zo een mooie wijze dat er geen moment afbreuk wordt gedaan aan de barokke composities van Bach.... Het hele optreden staat als een huis, maar twee nummers laten een overweldigende indruk achter."

    recensie
    Willem van Ekeren combines J.S. Bach’s music & Charles Bukowski’s words
    Expats.cz, 27-5-08, Wendy Wrangham

    „... The intimate setting works well for the heartfelt and softly delivered words and music of Willem van Ekeren......" „... The essence of Bukowski, often known as the Poet Laureate of Skid Row, forgives minor pianist slip-ups and it is precisely this relaxed atmosphere that adds to the performance....."„... the oh-so-casually sublime Peace....""... but this, and van Ekeren’s obvious dedication to his art, only inspires further reading, and listening. The quickest hour at the festival yet..."

    recensie
    Bach-Bukowski
    Expats.cz, 25-5-08, Wendy Wrangham (Under day 1)

    „... glorious merging of Bach’s compositions and Bukowski’s words....."

    recensie
    Bach-Bukowski
    Expats.cz, 3-6-08, Jason Pirodsky

    „... unexpectedly churns out some wonderful music......" „... Yet van Ekeren combines them with such affection – Bukowski’s words have never been spoken so softly – that these two unlikeliest of matches make beautiful music together. It’s truly an achievement: I doubt I’ll listen to Bach or read Bukowski again without recalling van Ekeren. Almost like The Wizard of Oz and Dark Side of the Moon, but this time, it really works."

    recensie
    Bach-Bukowski by Willem van Ekeren
    The Prague Post, 27-5-08, Rachel Shimp

    „... On the other hand, I get extremely excited about novel cultural combinations, so I should have known better - that Willem van Ekeren's performance would be quite interesting......" „... The performance was as comfortable as if he had invited us into his home...."

    recensie
    Trippen met Bach en Bukowski
    Vrij Nederland #42, 20 oktober 2007, Rachel Visscher

    "..Als van Ekeren op vrijdag in poëziecentrum Perdu zijn werk speelt, zijn de luisteraars anderhalf uur muisstil. De muziek is hallucinerend als een trip..."

    reportage
    Allemaal Kortenbossers!
    Wijknieuws Kortenbos, april/mei 2007, Marijke Baak (met foto, pagina 4)

    "Het is hier lekkerder en rustiger wonen. De piano heb ik op een strategische plek gezet. Zo zit ik lekker dichtbij de keuken, maar heb ook uitzicht op de fluweelboom in de tuin en het raam waardoor het licht naar binnen valt. Met de piano en de opgehangen Ikea-rekjes heb ik de benedenruimte opgedeeld in keuken, woonkamer en gangetje naar de trap. Ik woon hier ideaal. ...."

    recensie
    Van Ekeren koppelt Bukowski aan Bach
    Oegstgeester, 31 januari 2007, Wil van Elk

    "Met briljante precisie verbindt Willem van Ekeren woorden van Bukowski met muziek van Bach .......Met zijn rauwe stemgeluid verovert deze gewezen popmuzikant de harten van alle toehoorders..... Een lekkere blues sound ...."

    interview
    The basics of BUK & BACH

    Jaarboek van het Bukowski Gesellschaft, zomer 2006, Marguerite van de Poll

    "An interview with Bach-Bukowski man Willem van Ekeren, in which he reveals he just wants to enjoy himself, with this non-western approach to music, closer to the wounds, more crying; being sucked into the black holes of Bach."

    recensie
    Bach-Bukowsky-Van Ekeren
    weblog, 22 mei 2006, Peter van Amstel

    "...The Bluebird met Prelude in gis-klein is adembenemend. Waarom is deze Wassenaarse popmuzikant nog niet wereldberoemd? Hij combineert een stemgeluid zoals dat van Tom Waits met de feilloze intuïtie van Gavin Bryars (Jesus' blood never failed me yet)........"

    recensie
    De blue notes van Bach Nederlands Dagblad, 5 mei 2006, Johan Bakker

    In een artikel gewijd aan Bukowski staat onder meer het volgende: "...Toch blijkt de gedragen muziek van Bach goed te passen bij Bukowski's desolate teksten. Van Ekeren verlegt Bachs accenten een klein beetje zodat er een onmiskenbare swingbeat in de muziek komt. Echte Bachliefhebbers weten overigens allang dat Bach niet alleen mensen in vervoering brengt, maar zelf ook swingt. Bach is vaak verjazzt en verpopt, maar ook de rhytm & blues aanslag van Van Ekeren past prima bij de muziek. Wie goed naar Johann Sebastian luistert merkt dat de meester van de barok ook al blue notes gebruikte. De rokerige stem van Van Ekeren doet denken aan nachtbraker Tom Waits, maar herinnert tevens aan Herman Brood, die in een van zijn laatste levensjaren ook al met een Bach-programma op de planken stond........ " "Zijn de gedichten van Bukowski ontluisterend voor Bach? Integendeel. Bach toont juist zijn grootheid door meer dan 250 jaar na zijn dood muzikaal overeind te blijven in zowel kerk als kroeg."

    recensie
    CD-TIPS LENTE 2006
    Bibliotheek Breda, april 2006

    "...Willem van Ekeren weet van de hoed, maar ook van de rand. Bepaald niet pretentieloos, maar toch helemaal naturel kruipt deze Nederlandse zanger/pianist in de huid van de beruchte Amerikaanse schrijver Charles Bukowski en in die van ene Johann Sebastian Bach. Waarmee hij twee beren in één klap schiet. Met doorleefde stem vertolkt van Ekeren gedichten van C.B. op muziek van J.S. Hoewel de kwalificatie mank gaat, verdient Willem ontegenzeglijk het label V.S.O.P! Goede wijn behoeft geen krans."

    reactie
    actualiteit - bach-bukowski
    Volkskrantblog, 26 april 2006, Ben Duijvelshoff

    "Ik ben blij dat ik deze voorstelling heb bijgewoond. het was niet eens uitverkocht, zo geweldig dat je medelijden krijgt met iedereen die er niet bij was. dit is nergens mee te vergelijken. je moet het meemaken...."

    interview
    Vadertje Bach en drinkebroer Bukowski gaan muzikaal duel aan
    Brabants Dagblad, 22 april 2006, Mark van de Voort (met foto)

    ...."Gek idee: vadertje Bach met de beruchte dichter Bukowski?
    „Hun privélevens interesseren me niet. Het gaat me om Bukowski’s gedichten en het feit dat hij daarin de vinger op de zere plek durft te leggen. Een integere man die het leven wilde vieren. De gevoelvolle muziek van Bach past daar helemaal bij.“
    Zijn er dan overeenkomsten tussen Bach en Bukowski?
    „Jazeker. Bukowski’s gedichten hebben dezelfde gelaagdheid als Bach’s barokke, polyfone weefsels. Bukowski schrijft zeer welluidende gedichten. Ze zijn heel ritmisch en hebben een enorme stuwing. Daar sluit de kristalheldere, frisse muziek van een componist als Bach perfect bij aan. Eerlijke muziek, zonder al te veel vette pedaaleffecten"......"Je mag je niet verliezen in de muziek en de zang. Bukowski’s gedichten moeten hun zeggingskracht behouden. Maar Bach’s muziek is zeker ook geen begeleiding. Bach moet je heel wakker spelen, met een zekere mate van vrijheid. Zang en muziek hebben elkaar niet nodig, maar ze kunnen elkaar live wel beïnvloeden en versterken".....

    interview Bukowski herleeft in Haarlem
    Haarlems Dagblad, 22 april 2006, Paul Lips

    ...."Door dat optreden bij de VPRO is de cd-verkoop weer omhooggeschoten", vertelt Van Ekeren."Het heeft een sneeuwbal-effect tot gevolg. het leuke is dat veel bioscopen beschikken over een piano, zodat de combinatie van concert en film mogelijk is."..

    interview/bespreking
    Life is a sad song, in f klein van J. S. Bach
    De Gelderlander, 19 april 2006, Hans Gulpen

    ...."Poëzie van Charles Bukowski zingen op muziek van J. S. Bach, hoe noem je dat in godsnaam? Barokblues? „Ik heb mijn hoop gevestigd op een journalist die een geniale inval krijgt“, aldus de musicus... Bach blijkt dan meer blues te hebben dan je altijd gedacht had. En Bukowski’s notities uit de ‘hel van het leven’ krijgen zowaar iets klassieks... Volgens de pianist is het een combinatie die altijd fris blijft. „Dat krijg je als je twee hoogwaardige componenten met elkaar verenigt. Ze blíjven elkaar steeds weer uitdagen, elk concert opnieuw. Het heeft iets van een gevecht.“

    recensie
    Bach en moderne Lyriek in Kito
    Weser Courier, november 2005, Ulf Fiedler

    ...."Wat verbindt de namen Bach en Bukowski met elkaar? Eigenlijk niets. Met deze vooral sceptische nieuwsgierigheid kwamen de bezoekers naar het concert. ......De brugslag lukt.....Al voor de pauze staat vast dat hier noch Bach, noch Bukowski als overwinnaar het podium verlaat, maar een derde, namelijk de ontdekker en vertolker van deze ongebruikelijke crossover. Willem van Ekeren onderwerpt zijn vrijbewegende jazzsets en bluesritmen aan de metriek van de Bach-werken. Het gaat hier niet om het piano-spel, niet om de teksten, maar om de ongelooflijk beweeglijke mimiek, de gesticulatie, de rokerige stem van de sympathieke vertolker. Cabaretteske en komische nuances horen bij de schijnbaar chaotische serie van indrukken die Van Ekeren hoogsensibel en met inzet van zijn hele lichaam viert... "There is a bird in my heart that wants to get out!" Tekststructuur en de gelijktijdige gis-moll harmonieën van het preludium passen bij elkaar..... Tijdens het Kito-concert nam de solist zijn publiek mee in deze geheimzinnige mix van barokke muziek en moderne spraakkunst. Be kind, Johann Sebastian! Het publiek was in ieder geval buitengewoon vrolijk en dankbaar en liet de vertolker niet zonder toegift van het podium gaan."

    recensie
    In een menselijke gedaante: de B-A-C-H-dag van Roel Dieltiens
    Interview met Roel Dieltiens door Tobias Kokkelmans (internet)

    ...."Volgens Dieltiens is het zonneklaar dat een persoonlijkheid als Bach, "één van de grote genieën van de Westerse beschaving", een zeer belangrijke inspriator is geweest voor uiteenlopende kunstenaars en muziekstijlen:
    van Villa Lobos' zwoele Braziliaanse klanken tot Willem van Ekerens schorre en donkerbruine Bukowskipoëzie....

    ...Ik ben aan de andere kant enorm gefascineerd door een cd van Willem van Ekeren. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar werd meteen bij de keel gegrepen. Gewoon Fan-tas-tisch. Ik weet niet onder welke stijl het gebracht moet worden, maar als vakman heb ik hier enorme bewondering voor. Van Ekeren speelt niet speciaal goed, maar 'gewoon' piano. Hij kent wel alles uit het hoofd en zingt er dan ook nog bij met teksten van Charles Bukowski. Dat geeft, vind ik, echt een extra dimensie. Het is niet zomaar iets zoals Jacques Loussier met jazzy bewerkingen van Bach, of de Swingle Singers vroeger. Oké, dat was leuk, maar het voegde niets speciaals toe. Bij Van Ekeren echter moet je potverdorie toch wel even slikken. Die teksten van Bukowski zijn ongelofelijk schrijnend. Ik denk dat dat een hele goeie zaak is voor Bach, die toch nog teveel als onaantastbaar geldt."

    De vraag is natuurlijk, wat is 'goed'? Op het programma staat namelijk ook Frank Braley, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd.

    "Ja, maar dat is een heel andere benadering. Van Ekeren brengt een voor mij totaal nieuwe invulling. Als je dat hoort, dan is dat zelfs niet hybride: het heeft zo'n eigen gezicht..........."

    interview
    Van Ekeren op avontuur
    Dichten op Bach, Klassiek pianospel met gezongen moderne gedichten spreekt Duits publiek aan
    Cultuur Dichtbij, Haagsche Courant/Algemeen Dagblad, 14-9-05, Rens Groenendijk

    Bijna paginagroot een interview + foto

    "Haagse pianist/zanger is bezig met het meest succesvolle deel van zijn carrière. Een nieuwe cd is in aantocht. Zijn melancholieke stem doet denken aan een mengeling van Tom Waits en Randy Newman. Live klinkt hij gedurfder dan op cd" zo kopt de krant "'live' zet van Ekeren het repertoire inmiddels heel wat gedurfder en rauwer neer. Bij onze oosterburen weten ze Van Ekeren op zijn waarde te schatten..... "Dat leverde zoveel enthousiaste reacties op, dat ik in november begin aan een reeks van misschien wel dertig optredens".... Van Ekeren werkt aan een nieuwe cd, die een vervolg wordt op de eerste..."

    recensie
    Anrüchiger Sohn der Stadt
    Rheinzeitung, 16-8-05, rw

    „... de nederlandse Musicus Willem van Ekeren bewees indrukwekkend, hoe je "Buk" met Johann Sebastian Bach combineert......"

    recensie
    Mit Rolf Zacher auf "Ochsentour"
    Beim siebten Bukowski-Symposium las der Schauspieler aus den Erinnerungen des Poeten an eine Deutschland-Reise

    Rheinzeitung, 15-8-05, Rouven Wangelin

    „... Zacher wijst met groot gebaar naar de Steinway-Flügel - Mister van Ekeren, Ihr Einsatz bitte! Akkoorden uit Johann Sebastian Bachs "Wohltemperiertem Klavier" klinken, maar wat de nederlandse musicus erbij zingt, zijn "Poems" uit de veer van Bukowski. De Nederlander Willem van Ekeren mixt de barokke Bach met de duits-amerikaanse Underground-dichter op zo'n originele manier, dat daarbij een soort klassiek geïnspireerde Barjazz tevoorschijn komt. Cool en geïnspireerd klinkt het........"

    recensie
    CRITICAL MASS: Month puts Oscars and Bukowski Bach in business
    Arkansas Democrat Gazette, 1-2-05, Philip Martin

    „... he marries 13 parts of Bach's Well-Tempered Clavier with 13 poems from Bukowski's 1992 book The Last Night of the Earth Poems, singing the lyrics in a voice reminiscent of Tom Waits or -really- Billie Holiday. The result is a strange alchemy, a sympathetic if at times dissonant collision between the mathematical elegance of Bach and the gritty fever of late-era Bukowski. ........."

    verslag

    Bukowski und Bach
    Bei der Lokalrunde im Café Moskau ist politische Unkorrektheit jeden Freitag Programm
    Berliner Zeitung, 22-1-05, Tobias Schormann

    „... Zo liet de Nederlander Willem van Ekeren afgelopen week zijn kunnen op de piano zien, door heel mooi Bach te spelen en Bukowski te reciteren: gedachten over zuipen en sex bij het wohltemperierte klavier.........."

    verslag
    Bach, Bukowski en Berlijn
    Musicus Willem van Ekeren te gast bij schrijver Falko Hennig
    Duitslandweb, 18-1-05, Annemieke Hendriks

    „... Bach, Bukowski en Berlijn – dat is een heel inspirerende combinatie.... Dat Johann Sebastian Bach een Duitser is, mag bekend worden verondersteld. Maar wie weet er nu dat Charles Bukowski (1920-1994) een halve Duitser is?.....wanneer Willem van Ekeren zijn eerste volledige Bach-Bukowski-concert op Duitse bodem geeft.

    De Nederlandse postillon d’amour tussen Bach en Bukowski doet met zijn rauwe, bluesy stemgeluid aan Herman Brood denken, vooral op momenten van ingehouden wanhoop. Willem van Ekeren zingt of spreekzingt, soms gaat hij met Bachs timing en melodielijn mee en soms ertegenin: blues op barok, zeldzaam getimed......In een van die teksten komt ook Vincent van Gogh voor, en daarmee krijgt de avond een verrassend staartje. Willem van Ekeren meldt dat hij met zijn jeugdvriend Theo van Gogh ooit ook zo’n dichterlijk-muzikaal uitstapje heeft gemaakt: ‘Ik heb met Theo diens 'Liederlijke liederen' op muziek gezet. Hij zong ze zelf: "'Een verdeeld genoegen', heet die plaat."De filmmaker riep in hetzelfde stuk in herinnering dat Willem van Ekeren de muziek had gecomponeerd voor zijn film 'Een dagje naar het strand'. "Om te huilen zo mooi", noemde Van Gogh deze score......... Het Berlijnse publiek leek vooral aangenaam verrast door Bach-Bukowski."

    interview
    Bach-Bukowski
    website www.scholieren.com, 20-11-04, Sonya

    „... De ene keer let ik meer op de harmonie de andere keer op de contrapunten. Dat gaat eigenlijk erg intuïtief. Daarna komt nog een lange tijd waarbij je je de stukken eigen moet maken. Dat duurde nog het langst.. ...Het is zeker niet verjaard, de muziek die ik maak is al op verschillende wijzen omschreven: pop, jazzy, zelfs Americana. Het is eigenlijk een nieuwe muziekvorm. Maar ik heb wel Bach zijn barokke toon in de muziek willen behouden, het niet verjazzen zoals sommigen dat gedaan hebben... ..Op het moment proberen we ook in het buitenland wat te organiseren. Hier in Nederland willen we ook in het kader van CKV een project ontwikkelen. Spelen op scholen bijvoorbeeld. Dat past natuurlijk mooi, omdat de muziek vakoverstijgend is. .....

    verslag
    Bach en Bukowski
    Het Parool, 16-11-04, Hugo Logtenberg

    „... Maar de inspanning en discipline hebben hun uitwerking niet gemist. Het resultaat is klassieke muziek die door de bezongen eigentijdse problematiek - zoals de sfeer in een vrijdagavondfile - opeens eigentijdse muziek wordt... ..Wat het ook is, in een later stadium wil hij er mee op tournee langs middelbare scholen. ''Vakoverstijgende muziek,'' weet voormalig docent Van Ekeren... ..Men genoot van zware en enigszins mistroostige liedjes als Blasted apart with the first breath en Flophouse, die werden afgewisseld met blijmoediger tegenhangers als The bluebird. Toen Willem van Ekeren ruim na tienen zijn laatste nummer aankondigde, klonk er enige treurnis uit de zaal. Maar de kunstenaar kon er weinig aan veranderen. ''Ja, ik heb gewoon niet meer nummers,'' lachte hij .....

    interview
    Van Ekeren brengt Bach en Bukowski samen
    De Stentor, 10-11-04, Henk Waninge

    „... De toetsen heeft-ie de afgelopen week niet beroerd. Te zeer is Willem van Ekeren onder de indruk van de moord op Theo van Gogh met wie hij nog heeft samengewerkt (oa. het album 'Een verdeeld genoegen'). ..... Een vreemde combinatie. Toch heeft het wel wat, als je de Hagenaar met zijn rauwe bluesachtige stem de in drank doordrenkte teksten over 18e eeuwse fuga's en preludes hoort schuren..... Van Ekeren is al de jonge Tom Waits genoemd... Momenteel legt hij de laatste hand aan een nieuwe serie van Bach en Bukowski. "Volgens hetzelfde principe, maar dan wel losser en met meer snelle stukken.....“

    cd-recensie
    Willem van Ekeren: Bach-Bukowski
    Konkret #11, November 2004, Horst Schmidt

    „... Van Ekerens gezang herinnert aan de jonge Tom Waits en zijn pianospel is net zo gevoelvol als technisch bravoureus ... Wie de cd eenmaal gehoord heeft, zal hem niet zo snel meer uit de cd-speler halen. .... Voor Bach-kenners zou Van Ekerens spel wel eens een vergelijkbare mijlpaal kunnen zijn met Jacques Loussiers legendarische "Play Bach"-plaat. ..... Zelfs Bukowski zaliger zou bij alle Coolness tot tranen geroerd gewezen zijn.“

    vermelding
    Theo van Gogh
    Beatles, Bach, Bukowski
    Aloha, november 2004

    "En wat is je favoriete zondagochtendplaat? "Mijn goede vriend Willem van Ekeren heeft een cd gemaakt waarbij hij de muziek van Bach gecombineerd heeft met gedichten van Bukowski. Die luister ik dan vaak. Het is pure kalmte en helderheid die je dan vaak nodig hebt.""

    concert-recensie
    Das 1. Festival und 6. Symposium
    Unvolständige Chronik, november 2004, Falko Hennig

    "...Willem van Ekerens manager vertelt over de bijna mystieke situatie, toen bij de musicus Bach en Bukowski in elkaar schoven. Zijn concert is meeslepend, hij speelt Bach-fuga's op de vleugel en zingt daarbij met blues-jazz-stem Bukowski gedichten, en hij doet dat zo meesterlijk, dat het losjes en echt werkt, alsof Bach zijn composities voor precies dit doel geschreven heeft."

    interview
    Zuipen op Bach
    Bukowski kan barokker volgens bluespianist Willem van Ekeren
    Mare, 14-10-04, Thomas Blondeau

    "Het sacrale van Bach marineren in de dronkemansgal van Bukowski. Pianist Willem van Ekeren komt er succesvol mee weg.... "Het was een heel stimulerende ervaring. Ik heb het gevoel heel dicht bij de bron te hebben gezeten."....ik heb momenteel een alcoholische sabbatical genomen. Als je gaat koorddansen op Bach, moet je toch proberen nuchter te blijven."

    interview
    Willem de Volharder, een leven buiten de regelmaat
    website VPRO 3voor12 Den Haag 10-6-04, Margot de Graaff

    "...Met veel vallen en opstaan heeft hij nu succes..."Ik moest alle gedichten en de stukken van Bach uit mijn hoofd kennen. Ik ben vaak onderuit gegaan, maar het was de moeite waard."...."

    concertrecensie
    Poetry Alive website, 16-5-04, Pom Wolff

    "..... eerst maar de feiten en dan mijn indrukken - om de feiten kunt u niet heen. Ik begin met WILEM VAN EKEREN - nooit schrijf ik hoofdletters - maar nu dan deze met respekt - de bach-bukowski vertolker - jezus koeristus wat kan een mens goed zijn - peace speelde ie, de flophouse prelude - zal ie in bes klein zijn - nee weergaloos bestaat: weergaloos was ie dus. Nooit evelien krijg je gelijk als je het hebt - jij zei hij is fabelachtig - je hebt gelijk en je krijgt mijn gelijk erbij. Vera wist hem te strikken voor kraaij en balder - dank je wel."

    concertrecensie
    Cross Linx: voor elk wat wils
    website VPRO 3voor12 Overijssel, 3-5-04, Patric Dikkers

    "De zaal is goed gevuld bij deze pianist/zanger..... Zijn prettig in het gehoor liggende, rauwe stem past verrassend goed bij de klassieke muziek. Het resultaat is een spannend optreden waar de zielenpijn vanaf druipt. De teksten zijn goed te volgen en dat is wel zo leuk bij Bukowski. Vooral het verhaal over hoe Bukowski als kleine jongen al graag bij de "idiots" van zijn stad (iedereen laat hen met rust) wilde horen was erg vermakelijk. Indrukwekkend."

    interview
    De Sappelaar gaat scoren,
    Kunsttabloid Volkskrant, 22-4-04, Ben Haveman

    Meer dan paginagroot een interview + foto

    "Ex-barpianist Willem van Ekeren (48) rekent af met schaamte en gaat op tournee met gezongen wanhoopspoëzie van Bukowski op de polyfonie van Bach...... "Als adolescent stond ik in een sneeuwstorm blauwbekkend in de rij voor het Circustheater om een kaartje voor het balletwonder Nurejev te bemachtigen. Toen dacht ik: het zou toch leuk zijn als de mensen ooit ook zo voor mij in de rij zouden staan?...."

    concertrecensie
    Orkaterdag folder Theater a/h Vrijthof, april 2004, Fons Dejong

    "De negende editie van de gerenommeerde Nachten van Antwerpen leverde tenminste één wetenschap op: namelijk dat de muziek van Johann Sebastian Bach en de dronkemansgedichten van Charles Bukowski in de handen en stem van Willem van Ekeren een perfecte trait d'union vormen voor het grote genieten. Bijna terloops, schijnbaar achteloos smeedt pianist Van Ekeren melodie, ritme en poëzie van de preludia en fuga's uit het monumentale Wohltemperierte Klavier van de grootmeester van de polyfonie en de plastiek van Bukowski's barse, rauwe en ongepolijste taal tot een meeslepende vertelling over drank, vrouwen en ander ongemak."

    blog
    Bach/Bukowski
    Boeken.VPRO.nl, Avondlog, 26 maart 2004, Adriaan Krabbendam

    "..... Maar nu de combinatie.
    Ik weet dat Bukowski een liefhebber was van klassieke muziek. Maar zijn zijn gedichten zingbaar?
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet op het idee was gekomen, u waarschijnlijk ook niet. Bukowski zette de fles talloze malen per dag aan de lippen als een microfoon, maar verder...
    Al weer een paar maanden geleden kreeg ik een CD waarop de Haagse muzikant Willem van Ekeren teksten van Bukowski zingt op pianomuziek van Bach.
    Wat nu?
    Ik naar boven, daar woont mijn buurman die verstand van muziek heeft; na een uur kwam hij omlaag om me te vertellen dat ik zelf maar eens moest luisteren, ook ik zou kunnen horen dat dit niet alleen goed was bedacht maar ook goed uitgevoerd.
    Sindsdien luister ik vaak naar deze muziek; Van Ekeren is een begaafde koppelaar die heeft aangetoond dat Bach en Bukowski voor elkaar zijn gemaakt.
    Zaterdagavond speelt hij tijdens de Nacht van de Poezie in Utrecht. Dat is mooi maar eigenlijk moet je in een rokerig cafe naar deze muziek luisteren."

    column
    Willem van Ekeren heeft het onmogelijke gedaan
    Passionate, januari/februari 2004, Adriaan Krabbendam

    "..... Dat zoiets zou werken is een godswonder, maar het is bovendien zo mooi dat je 'niet weet hoe je op je stoel moet zitten om waardig te worden bevonden dit te beluisteren' (Citaat van Debussy-webm). ... Hier speelt een man die naturel begrijpt wat je moet of kunt doen met deze noten ...... dit klinkt op de manier waarop het zou moeten klinken. Een en al Bukowski.... Alles lijkt te kloppen en zo bedoeld...... Twee betoverende kunstenaars samengebracht door een derde, dat is wat het is. God bewaar ons, als Van Ekeren mooier Bach zou spelen, wat staat ons dan te wachten? .... Vergeet Gould, vergeet veel, luister naar het wonder dat Van Ekeren heeft verricht."

    vermelding cd en concerten
    Bach in Bob Dylan-stijl
    Luister, november 2003, rubriek gehoord & gelezen

    Met kleurenfoto van Willem zingend aan de piano, op een mooie prominente plaats, besteed Luister aandacht aan Bach-Bukowski.

    "...Inmiddels is de cd 'Bach-Bukowski' verschenen, met Willem van Ekeren op piano. Hij zingt de gedichten zelf, waarbij zijn stemgeluid doet denken aan dat van Bob Dylan - om nog maar eens een bijzondere combinatie te noemen...."

    cd recensie
    Waar luistert de redactie naar?
    website VPRO 3voor12, 17-10-2003, Chris Kijne

    "...Onnavolgbaar experiment..... En het resultaat is volgens mij domweg Americana. Uniek en prachtig, lang leve Willem van Ekeren."

    cd recensie
    Bach enzo
    Louterlog, 5-10-2003

    "..... Het zijn vooral de gedichten die zo mooier uitkomen dan in een gewone voordracht.......Bach vormt een mooie combinatie met Bukowski...... Met Bach's sereen mededogen wordt Bukowski's dichtheid van desillusie en cynisme dragelijk, zonder dat het echt mooi wordt. Want esthetiseren van ongeluk zou pas echt obsceen zijn. Dragelijk, meer niet. En dat is precies goed."

    cd recensie
    Poësongs
    AD Magazine, bij het Algemeen Dagblad van 4-10-03, AdG

    ".....Het resultaat valt moeilijk te omschrijven en doet nog het meest denken aan de triest klinkende roadsongs van Tom Waits. Niet altijd loopt de muziek even lekker onder de teksten door, maar vaker is de vermenging zo goed geslaagd, dat je zou zweren dat Bach de muziek speciaal voor Bukowski heeft geschreven."

    cd recensie
    Back to the future: Bach-Bukowski
    Website Zero Hero, 26-9-03

    "Het is even losjes als monumentaal; een vrijwel onmogelijke combinatie. Het is niet iets dat je postmodern, eclectisch, een crossover of gewoon nieuw zou noemen. Het heeft iets dat op voorhand oud is........ zeer kaal geproduceerd en heeft een onbenoembare complexiteit....... Misschien is dit de muziek die er altijd zou zijn wanneer er geen volksmuziek, jazz, blues, sixties en muziekindustrie zou zijn geweest. Kortom, wanneer je deel van de muziekgeschiedenis overslaat kom je misschien hier uit."

    cd recensie
    Contra Punt
    Absoluut geen gehoor
    Het studenten Tijdschrift Propria Cures, 20-9-03, VV

    Er is ook iemand die Bach-Bukowski een slecht idee vindt. Voor diegenen die eens een ander dan positief geluid willen horen.

    ".....Niet alleen moet iemand die iets aan de muziek van Bach wil toevoegen met het doel de originelen te verrijken van goede huize komen, hij moet er ook gegronde redenen voor hebben. Op beide punten schiet Van Ekeren schromelijk tekort." ..... "De critici zijn tot nu toe onverdeeld positief geweest..... geen van hen stelt zichzelf blijkbaar de vraag waardoor het komt dat Bach-Bukowski hen zo aanspreekt. ........ Want stel dat deze recensenten gelijk hebben, stel dat het resultaat inderdaad 'verstild' is en van aandoenlijke melancholie overloopt, dat er 'verrassende nieuwe tonaliteit' door Van Ekeren wordt bereikt. Wiens verdienste is dat dan?...."

    radio-interview
    Discus cultureel
    TV kanalen Info Thuis, 105.2 FM ether, 20-9-2003, David Kuiper

    Gedurende ca 15 minuten vertelt Willem over Bach-Bukowski met als muzikale onderbreking: Peace.

    panelbespreking cd
    De droomhandel/De Avonden
    VPRO, radio 747 AM, 19-9-2003

    Onder leiding van Bas Heijne spraken Maartje Somers, Dirk van Weelden en Thomas Verbocht met vol enthousiasme over de cd :

    "...van een ongelooflijk sympathieke, eigenwijze, bijna aandoenlijke zoekerigheid, dat is heel mooi eraan. Dit komt echt uit die man zijn tenen, hij is daar bijna over gestruikeld...oprecht gevonden, muzikaal trefzeker....Hij heeft op eigen houtje die dingen als transparante vellen over elkaar gelegd en dat is heel mooi gedaan....Vooral de klank van zijn stem heeft een soort heldere gruizeligheid....een gruizeligheid die hij beheerst, die hij goed stuurt en die hij heel mooi buigt.....Hij moet het zo spelen wil het werken, aarzelend, soms geremd, het heeft iets zoekends, tastends, onbeholpens, zoekend naar de loutering, daardoor past het....Het is kwetsbaar, heeft niets patserigs, dat vind ik er zo mooi aan. Het is iemand die laat zien wat hijzelf heeft gevonden.......zeer authentiek......daar past die muziek wonderwel bij.....prachtige, vertederende combinatie, soms heel erg ontroerend....De poëzie wordt een melodie, je kan het als een melodie ondergaan en dat is een enorme prestatie van deze Van Ekeren.....Gelouterd, open, bepaalde onbevangenheid jegens Bach en Bukowski.... Hij heeft het helemaal naar zichzelf toegetrokken en ons precies dat gegeven wat hem pakte.....uit groot respect voor de poëzie....Ongevoelig voor wat er door de rest van de mensheid op andere plaatsen van de wereld mee gedaan is en dat heeft zeker wel wat.....het is die eenzaamheid die respect afdwingt."

    tv-recensie
    Catherine & Hanneke
    De Volkskrant, 15-9-2003, Paul Brill

    Over de eerste twee uitzendingen van Boeken op Zondag: 'De opvallendste verschijning tot nu toe was Willem van Ekeren, die poëzie van Bukowski zingt bij door hemzelf gespeelde pianomuziek van Bach. Heel apart.' 'Dus die gaat nu doorbreken?' 'Als zijn agent hem weet te boeken in de TV Show van Ivo Niehe, geef ik hem meer kans. Daar schijnen veel schrijvers trouwens ook het liefst te komen....'

    tv-optreden
    Boeken op zondag
    IdtV-DITS/NPS, 14-9-2003, presentatie Hanneke Groenteman

    Tijdens dit programma heeft Willem "The bluebird prelude in gis klein" en "Peace prelude in Des groot" laten horen. Door de omstandigheden moest Willem op zijn electrische piano spelen, dat is natuurlijk altijd wat jammer. De uitzending is te zien op de site van "Boeken op Zondag".

    interview
    Nachtleven met Bach ... Willem van Ekeren zingt Bukowski
    NRC-Handelsblad-Cultureel Supplement, 5-9-2003, Kester Freriks

    Uitgebreid, prachtig vormgegeven interview, met o.a. grappige annekdotes uit het verleden.

    "....... in het Circustheater in Scheveningen. Vlak voor de pauze donderde de hele achterwand in elkaar. Ik maakte een vergissing." (Over Willems tijd als inspeciënt, webmaster) ........ "Doordat ik op de gitaar mijn linkerhand extra heb ontwikkeld, heb ik veel meer toegang gekregen tot de complexe baslijnen van Bachs klaviermuziek. ..... Soms volgen de regels het patroon van Bachs muziek, vaak ook laat ik Bukowski's rauwheid tegen Bachs puurheid opbotsen. ...........Elke keer weer, of ik nu repeteer of optreed, merk ik dat de samenhang steeds groter wordt. Het is of Bach en Bukowski elkaar steeds meer gaan verstaan. .......... Ik heb altijd het idee gehad dat ik eens iets moest maken dat niet kapot kan. Als je wat creëert, dan moet dat met de overtuiging zijn dat het uit een stuk is, niet aarzelend of terughoudend. Ik hoop dat het met Bach-Bukowski is gelukt."

    cd recensie
    Bach als kroegmuziek?
    File Under, 2-9-03, Coen

    ".....Op ingenieuze wijze heeft Van Ekeren (...) weten te combineren.... waardoor de nummers klinken alsof het nooit anders bedoeld was. Bach blijkt dan dichter bij iemand als Randy Newman te liggen (komt zeker ook door de stem van Van Ekeren, alhoewel die ook af en toe aan Tom Waits doet denken), dan je ooit voor mogelijk gehouden zou hebben......"

    concert recensie
    Minder belangstelling voor klassiek programma
    Leidsch Dagblad, 1-9-03, Lidy van der Spek

    ".....eigenzinnige vocale compositie........geraffineerde frasering en inzetten van de vocale lijnen.....accenten die al of niet samenvallen. Kortom genieten van die dwarse osmose: van schurende, scheurende, hartbrekende zang, gevat in het heldere gearticuleerde al of niet méérstemmige 'Wohltemperierte' dat zich laat plooien op gezag."

    column over Willem/cd
    Omtrent Willem
    De Gezonde Roker, 18-8-03, Theo van Gogh

    Vorige week kondigde Theo van Gogh het al aan:
    "Volgende week schrijf ik over iemand die nou nooit 'ns op TV komt, Willem van Ekeren. Die heeft - zichzelf begeleidend op piano - teksten van Bukowski op muziek van Bach gezongen, en dat heeft iets adembenemends, want waar hoor je zo veel bedwongen wanhoop dansen met de ijzige schoonheid van Johan Sebastiaan? Wie deze ontregelende CD vast kopen wil; www.bach-bukowski.nl"
    Nu dus "omtrent Willem"
    "....die CD.... ik blijf ernaar luisteren.....Terugziend blijft Van Ekeren het grootste talent dat in het Wassenaar van mijn jonge jaren rondliep...."
    Theo van Gogh schetst een beeld van Willem en haalt daarbij wat herinneringen op aan de dingen die hij vroeger met hem deed.

    aankondiging
    Pagina.web-log.nl
    Erik, 14-8-2003

    Erik kondigt op internet het concert aan in het Openluchttheater Den Haag en schrijft daarbij o.a.:
    ".......Ik kan het weten, de CD zit bij mij standaard in mijn CD speler. Pas een paar weken heb ik het in bezit, maar nu al (bijna) grijsgedraaid......"

    interview
    Bach en Bukowski in harmonie
    Haagsche Courant, 13-8-2003, Herman Rosenberg

    “….Willem van Ekeren weet uit het wonderlijke contrast tussen zijn rauwe, blues-achtige stem en het lichte vloeien van Bachs klanken een opzienbarende synthese te creëren.....Van Ekeren: "Eigenlijk kan het niet.......Het is net koorddansen.....Het gekke is dat ik toch een soort vrijheid voel om dit te doen"....." Foto van Willem ook te zien via deze link.

    In dit artikel is een foutje geslopen: niet de Be Kind fuga in Des groot komt het dichtst in de buurt van Gounods 'Ave Maria', maar de Peace prelude in Des groot.

    cd-beschrijving
    Bach-Bukowski, Willem van Ekeren
    website Plato, 13-8-2003

    "....Met een laag budget is een opname niveau gehaald waar niet veel cd's aan kunnen tippen tegenwoordig.....
    Wie dit niet aanspreekt heeft een gat in z'n culturele opvoeding........"


    cd van de week
    BACH-BUKOWSKI
    NRC-Handelsblad, 9-8-2003

    Kunst van de week. Overzicht van opvallende kunstuitingen die de afgelopen week in NRC-Handelsblad zijn besproken. Hier staat de Bach-Bukowski cd met als beoordeling 4 bolletjes. (0 bolletjes: te vermijden, 1 bolletje: slecht, 2 bolletjes: matig: 3 bolletjes: goed, 4 bolletjes: aanbevolen en 5 bolletjes: niet te missen).

    cd-recensie
    Bach-Bukowski, door Willem van Ekeren (zang en piano)
    Volkskrant, 7-8-2003, Roland de Beer

    "....subtiele tonale samenhang......Het resultaat ontroert, en klinkt oprechter dan alle Bacharrangementen van de gepolitoerde Hilliards, Jacques Loussiers en Swingle Singers bij elkaar."


    cd-recensie
    Bach-Bukowski
    NRC-Handelsblad, 5-8-2003, Kester Freriks

    "....Van Ekeren bereikt een grote hoogte in het samenbrengen van deze componist en schrijver. Bach en Bukowski tonen zielsverwantschap, dat is een spannende verrassing."


    column
    Op Loosdrecht
    Het Parool, 5-7-03, Bob Frommé

    ".....De cd is krankzinnig....Je gelooft je oren niet..."

    interview
    De wonderbaarlijke combinatie Bach-Bukowski
    Het Parool, 13-6-03, Jos Bloemkolk

    "De pianist/zanger Willem van Ekeren doet iets heel onwaarschijnlijks. Hij zingt gedichten van literaire drankneus Bukowski op stukken van Bach. Hij doet dat zeer overtuigend.. ..'Bach en Bukowski zijn fonteinen'...."
    "...Van Ekeren speelt steeds het volledige stuk van Bach en hij zingt daar het volledige gedicht op. En het lijkt alsof die voor elkaar zijn gemaakt....."

    aankondiging
    Willem zoekt troost bij Bach
    PZC (Zeelandse Courant) 9-4-03, Douwe Eisenga

    "....De eerste poëzieregel uit dit bijzondere concert zegt al genoeg: Er zijn mensen die erg gemakkelijk door het leven rollen, daar hoor ik in de verste verten niet bij.
    Tja, bij zulke openingszinnen horen inderdaad geen jubelende levensbeschrijvingen. Een boeiend concert kan de combinatie Bach en Bukowski echter wel degelijk worden."

    recensie
    Woestijnvis, RTV, november 2002, Hans Verhoeven
    "..Gecombineerd met de wiskundige precisie van Bach rommelt dat tot iets onweerstaanbaars, gespeeld of bijna gekermd door Willem van Ekeren....."

    websitevermeldingen
    Google
    Altavista
    Via de verschillende zoekmachines kun je heel wat site vermeldingen vinden van Bach-Bukowski van Willem van Ekeren. Om een idee te krijgen: bij aanklikken van bovenstaande links komen de zoekresultaten automatisch!

    FOTO'S

    NIEUWS

    PUBLICITEIT