home

Nachtleven met Bach
NRC-Handelsblad, 5-9-2003, Kester Freriks


Enkele korte citaten uit het vrijwel pagina vullende interview dat is verschenen in het Cultureel Supplement

"Eerst klinken de vertrouwde barokklanken van Das wohltemperierte Klavier (1722) van J.S. Bach uit de luidsprekers. Fraaie harmonieën, treffende contrapunten. De linkerhand van de pianist zorgt voor een stuwende ritmiek. Met zijn rechterhand bespeelt hij de hogere toetsen. Licht, helder. De liefhebber van Bach is helemaal gerustgesteld. Dan, onverwacht, begint de pianist te zingen met ruige, lage stem.........."

Dan, over de cd For the Rich van Beatty AcqueMAI zegt Willem:

"Het was een cd zoals ik die altijd heb gedroomd, een pure en prachtige samenhang van tekst en muziek. Voor mij is dat van begin af aan mijn fascinatie geweest. Hoe giet ik goeie sterke teksten in een muzikale vorm?"

Verder zegt hij over Bach-Bukowski:

"Het is misschien vreemd, maar toch heb ik dankzij het gitaarspel veel meer greep gekregen op de partituur van Bach. Bij de gitaar doet de linkerhand, de hand die de steel bespeelt, meer dan de rechter. Links zorgt voor de stuwing, het ritme, de kracht. Met rechts maak je de snelle loopjes. Voor Das wohltemperierte Klavier geldt hetzelfde. De drive ligt aan de baskant van de piano, het melodische arsenaal komt voort uit de discant, de hoger gestemde toetsen. Doordat ik op de gitaar mijn linkerhand extra heb ontwikkeld, heb ik veel meer toegang gekregen tot de complexe baslijnen van Bachs klaviermuziek."

"Elke keer weer, of ik nu repeteer of optreed, merk ik dat de samenhang steeds groter wordt. Het is of Bach en Bukowski elkaar steeds meer gaan verstaan. .......... Ik heb altijd het idee gehad dat ik eens iets moest maken dat niet kapot kan. Als je wat creëert, dan moet dat met de overtuiging zijn dat het uit een stuk is, niet aarzelend of terughoudend. Ik hoop dat het met Bach-Bukowski is gelukt."

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.