home

Minder belangstelling voor klassiek programma
muziek + recensie Leidsch Dagblad, 1-9-2003, Lidy van der Spek

Rapenburg concert: Slagwerkers Koninklijk Conservatorium Den Haag en Bach/Bukowski door Willem van Ekeren. Gehoord 31/8, Rapenburg Leiden.

Aan het weer ligt het niet dat op zondagmiddag beduidend minder mensen boten, pontons, singels en stoepen bevolken. Maar kennelijk brengen Esther Hart en Carel Kraayenhof meer mensen op de been dan Severino's fadomuziek of Huub de Vriend met zijn kleurrijk getoonzette muurgedichten. Toch is het jammer dat het Rapenburg niet zwart staat bij het spectaculaire optreden van de Slagwerkers van het Koninklijk Conservatorium, onder wie Leidenaar Tom van de Loo. Want dat is fascinerend, hamerde jong en oud recht in het hart....(deel weggelaten, webmaster)...... Het Rapenburg Concert had op deze tweede dag niet overtuigender kunnen beginnen.

Minder spectaculair, maar op z'n minst bijzonder en treffend is het optreden van Willem van Ekeren. Sinds 1997 werkt hij aan zijn Bach-Bukowskyproject, een bezigheid waarbij hij zelf het gevoel heeft geleid te worden. Hij improviseert op preludes en fuga's uit het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian een eigenzinnige vocale compositie, geënt op gedichten van Charles Bukowsky (1920-1994) uit de bundel 'The last night of the Earth poems'. Aan het begin van zijn concert lijkt het moeilijk om naar die twee 'stemsoorten' tegelijk te luisteren. Wat zingt hij, speelt hij die prelude wel mooi, exact, betrouwbaar? Maar gaandeweg gaan die beide tezamen, en ga je genieten van meegaan of tegenstribbelen op die dubbele muziek, van de geraffineerde frasering en inzetten van de vocale lijnen, van de accenten die al of niet samenvallen. Kortom genieten van die dwarse osmose: van schurende, scheurende, hartbrekende zang, gevat in het heldere gearticuleerde al of niet méérstemmige 'Wohltemperierte' dat zich laat plooien op gezag.

Op dit artikel rust auteursrecht van Leidsch Dagblad, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.