home

Willem zoekt troost bij Bach
PZC (Zeelandse Courant) 9-4-03, Douwe Eisenga

De persberichten die musici rondsturen zijn per definitie lofdichten op het eigen kunnen. De meegezonden CV’s verhalen van roemruchte successen. En terecht, een muzikant dient nu eenmaal zichzelf goed te verkopen. Het potentiele publiek dient ervan overtuigd te worden dat een concert van de geniale musicus in kwestie absoluut niet gemist mag worden.
De pianist Willem van Ekeren zit anders in elkaar. Met de nodige zelfspot meldt zijn curriculum vitae diverse mislukkingen. Hij wordt in 1975 niet toegelaten op het conservatorium in Den Haag. Tien jaar en allerlei muzikale en buitenmuzikale ervaringen later – zo werkt hij bijvoorbeeld een aantal malen met de filmer Theo van Gogh – probeert hij het opnieuw. Hij studeert klassiek piano en haalt zijn ‘piano A diploma’. In 1990 doet hij examen voor ‘piano B’. Op het programma staat Debussy. Helaas kan de examencommissie die componist niet in het gespeelde ontdekken. Van Ekeren zakt en verruilt de piano voor de gitaar.
Zo gaat Van Ekerens schrijven mismoedig verder. De laatste zin luidt: ‘Verslagen kruipt Willem achter de piano en zoekt troost bij Bach’.
Het is maar de vraag hoe serieus dit levensverhaal genomen dient te worden. In ieder geval past het uitstekend bij het programma dat Van Ekeren zondagochtend tijdens het Cineconcert in Vlissingen brengt. De pianist combineert dan diverse preludes en fuga’s uit Bachs Das Wohltemperierte Klavier met de poëzie van de Amerikaanse dichter en schrijver Charles Bukowski. De gedichten van Bukowski, die vaak aan de van alcohol doordrenkte zelfkant van de samenleving verbleef, spreken Van Ekeren aan. Zijn Bach-Bukowski-project bestaat uit een selectie van dertien gedichten uit de bundel The last night of the earth poems. De eerste poëzieregel uit dit bijzondere concert zegt al genoeg: ‘Er zijn mensen die erg gemakkelijk door het leven rollen, daar hoor ik in de verste verten niet bij’.
Tja, bij zulke openingszinnen horen inderdaad geen jubelende levensbeschrijvingen. Een boeiend concert kan de combinatie Bach en Bukowski echter wel degelijk worden.

CineConcert door pianist Willem van Ekeren: zondag om 11.30 uur in CineCity Vlissingen